top of page

Göbeklitepe Toteminde Türklerin Ant Kadehi!

GT3.jpg

Göbeklitepe'de keşfedilmiş olan ve şu an Şanlıurfa müzesinde sergilenen bu totem yapıda doğum aşaması halinde betimlenen bir çocuk, bebek imgesi dikkat çekmektedir. Bu bebeğin elleri arasında yer alan bir kap, kadehle birlikte totem bize oldukça çarpıcı bir görüntü sunmaktadır. Kutsal bir anneden, tanrıçadan doğan kutsal bir bebek senaryosu anlatılıyor gibidir. Belki de bu totemde yeniden doğum, yaşam döngüsü, sonsuz döngü, sonsuzluk kavramları açıklanmaya çalışılmıştır.

Diğer resimdeyse Türk mitolojisinin en kutsal tanrıçası olan Umay Ana'nın bir heykelini görmekteyiz. Umay Ana Türk mitolojisinde bereketin ve doğumun simgesidir. Umay Ana doğacak çocukları belirler. Yaşam ağacının sahibidir. Umay Ana, karın bölgesinde yer alan bir bebekle birlikte canlandırılmıştır. Umay Ana'nın elinde bulunan kadeh ant kadehi (tolu) olarak bilinir. Ant kadehi Türkler'de sonsuzluğu, ebedi hayatı temsil eder.

O halde "Göbeklitepe toteminde yer alan bebeğin elleri arasındaki kadeh ant kadehi midir ve totemin kendisi acaba Doğuran Tanrıça veya Umay Ana'nın ilk versiyonlarından biri midir?" soruları bu noktada önem kazanmaktadır. Göbeklitepe'de keşfedilen çok sayıda Ön-Türk sembolünün yanına bu totemi de koyabilir miyiz?


Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black
bottom of page