top of page

Hirbemerdon Tepe'de Ön-Türk İzleri

 

M.Ö. 4 binlerden itibaren insan yaşamına ev sahipliği düşünülen Hirbemerdon Tepe'de keşfedilen bazı sanat eserleri bize antik dönem Anadolu'sunda Ön-Türklerin yer aldığı konusunda kesin kanıt sunuyor. Hirbemerdon Tepe'de keşfedilen bir kabartmada (Üst sol) olası bir tanrıça resmedilmiş. Dişilik organına bakıldığında gördüğümüz sembol ters üçgen simgesi olup bu sembol Haluk Tarcan'a göre Türkler'de ED (yaratma) sembolüdür. Bu durumda yaratan veya doğuran tanrıça simgeleştirilmiş olabilir. Tanrıçanın ellerinin duruş biçimi Türk tarihi hakkında araştırma yapanlar için oldukça tanıdık gelecektir, çünkü bu duruş biçimi Türk balballarında (Üst sağ; Alt) sıklıkla kullanılmıştır. Yani, Türklerin sanat tarzının bire bir aynısını antik dönem Anadolu'sunda Hirbemerdon Tepe'de görmekteyiz. Ayrıca yine aynı kabartmada gördüğümüz iç içe çemberler Türkler'de sıklıkla kullanılmış olup göğün katlarını temsil eder (Kazım Mirşan ve Haluk Tarcan'a göre; US: Yüce Kat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirbemerdon Tepe'de keÅŸfedilen baÅŸka bir kabartmada ise olası bir Tanrıça simgesinin her iki yanında Türklerin çok sık kullandığı hayat aÄŸacı motiflerini görüyoruz. Bu motif Türklerin olduÄŸu her yerde karşımıza çıkar. Bu tanrıça kabartamasında yine ED tamgası göze çarpıyor. Hayat aÄŸacı motifi Göbeklitepe dikilitaÅŸlarının birinde de mevcut. 

 

ED tamgası, Tanrıça heykelinde ellerin duruş biçimi ve hayat ağacı motifleri birlikte düşünüldüğünde antik Anadolu'da Ön-Türk varlığı bir kez daha kanıtlanmış olunuyor. Körtik Tepe, Göbeklitepe, Nevali Çori, Çatalhöyük ve Hacılar Höyük bulgularından sonra Hirbemerdon Tepe bulguları da Anadolu'da Türklerin sürekli bir biçimde yaşamış ve yaşıyor olduğunun kanıtını sunmaktadır.

 

Özgür Barış ETLİ

 

 

bottom of page