Göbeklitepe'de Ön-Türk Tamgaları
- ozguretli
- 16 Haz 2014
- 1 dakikada okunur
Göbeklitepe'de Ön-Türk varlığının Kün-Ay sembolü ile birlikte (hatta ondan daha kesin) en önemli kanıtı hiç kuşkusuz ResiM'de gösterilmiş olan Tamgalı Tablet'tir. Daha ilk bakışta bile bu şekillerin bir Ön-Türk tamgası olduğu anlaşılabilir. Ön-Türk tamgalarının ne olduğu bilinmiyorsa veya tamgalar üzerinde herhangi bir araştırma yapılmadıysa bu semboller hiçbir şey ifade etmeyecektir.
Soldan sağa doğru incelediğimizde ilk karşılaştığımız tamga OZ tamgalarından biridir. OZ tamgası, Tanrı'ya ulaşmayı sembolize eder. Ortada görülen tamga ise ÖC tamgasıdır. En sağda görülen tamga ise AT tamgası olmalıdır. Ruhun vücuddan ayrılmasını, atılmasını ifade eder. Bu üç tamganın yanyana yazılmış olması bir yazı olasılığını da ortaya çıkarır. Bu tamgaların yanyana gelişini bir yazı olarak yorumlarsak yazının bulunuşunu M.Ö. 10 binlere çekmemiz gerekecektir. Anadolu’da bilinen en eski Ön-Türk yazıtı M.Ö. 8 binlere tarihlenmektedir. Şimdilik bu kadar cesur olmayalım ve biz bu tablete 'yazılı tablet' değil 'tamgalı tablet' diyelim.
Eğer bu tamgaları bir yazı formunda okumak istersek sağdan sola AT-ÖC-OZ veya soldan sağa OZ-ÖC-AT şeklinde okuruz. Olası bazı anlamları verebilirdim fakat konuyu uzmanlarına bırakmak istiyorum. Eğer yazı olarak tanımlayıp okuyacaklarsa bunu hiç kuşkusuz en iyi Haluk Tarcan ve Kazım Mirşan gibi kişiler okuyacaklardır.
NOT: Haluk Tarcan'a bu tamgaları gösterdiğimde bana bu tamgaların OZ-ÖC-(ES-UÇ) şeklinde de okunabileceğini (eğer bileşik tamgalarsa) söylemişti.
Kaynak: Dünyanın ve Ön-Türklerin İlk Tapınağı: GÖBEKLİTEPE
Comments