top of page

Göbeklitepe'de KÜN-AY Sembolü!

Türklerde evrensel dikotomi ilkesinin kriptografisi de mevcuttu. Türkçe ırk adı verilen bu kriptografiler noktalarla ve çizgilerle ifade edilirdi. Örneğin, yaruk (aydınlık) ilkesi tek sayı ve nokta (o) veya çizgi (-), Kararıg (karanlık) ilkesi ise iki sayısı ve iki nokta (o o) veya yan yana iki kısa çizgi ( - - ) şeklinde betimlenmekteydi. Tek sayılar yaruk, çift sayılar kararıg ilkesini temsil ediyordu. Yaruk ilkesinin gökteki temsilcisi Güneş, kararıg ilkesinin gökteki temsilcisi ise Ay'dı. Noktalar ve çizgiler çoğaltılarak doğanın çeşitli tezahürlerinin simgeleri yapılabiliyordu. Bu şekilde I Ching denilen bir felsefi sistem bile oluşturulmuştu.

Türklerde Kün-ay sembolü çok değerlidir. Güneş ve Ay'ı temsil eden bu sembol baharın ilk ayının ilk gününün işaretiydi. Ayrıca, bu simge hükümdarlık sembolü (ve beylik uğuru) olarak da bilinmekteydi. Bu simge Osmanlılarda mihr ü mah (güneş ve ay) olarak bilinirdi. Bu sembol Kün-Ay sembolünde noktalı ırkın kullanılmış olması da ayrıca manalıdır.

Sidharth, D tapınağının merkezi dikilitaşlarından birinde (dikilitaş 18) yer alan Güneş-Ay (Kün-ay) sembolünün bir güneş tutulmasını sembolize ediyor olabileceğini düşünmektedir Gerçekten tam da güneş tutulması yansıtılıyor gibidir. Elbette yalnızca bu sembolü göz önüne alarak D tapınağının bir gözlemevi olduğu söylenemez. Fakat Güneş ve Ay bir biçimde merkezi dikilitaşa işlenmiştir. Bu figürlerin Güneş ve Ay'ı temsil ediyor olduklarına Schmidt de katılmakta:

“Daire ve yarımay sembolünde, doğal olarak 'Güneş ve Ay' yorumu ağırlık kazanmaktadır... En azından GöbekliTepe'deki kaya yüzeylerinde çok sayıda daire sembolüne rastlamaktayız (ON tamgası???). Güney platosunda, neredeyse 1 m büyüklükte, dairesel disk biçimi verilmiş, ortasında merkezi bir çukurluk olan yuvarlak biçimli kaya işareti bulunmaktadır... Bu da en azından resim şifresinin, 'Güneş ve Ay' kuramına uygunluğunun ciddi olarak göz önüne alınması gerektiğini ortaya koymaktadır."


Bu Güneş ve Ay sembolünde kanımca bir gariplik vardır. Güneş ve Ay basitçe resmedilmek yerine Güneş'i sembolize eden dairenin ortasında merkezi bir çukurluk yapılmıştır. Biz bunu bir yerden hatırlıyoruz. Evet konumuz açısından gerçekten çok ilginç bir bulgu bu. Güneş diskinin ortasında bir çukurluk, oyuk bir daire var! Tam da Ön-Türk kültürünün Kün-Ay sembolünde olduğu gibi! Ön-Türkler, Emel Esin'in de “Türk Kozmolojisine Giriş” adlı kitabında açıkça anlattığı gibi yaruk ve kararug ilkeleri için çizgilerden ve yuvarlaklardan oluşan ırklar kullanmaktaydı. İşte bu yuvarlak işaretli ırklardan biri Göbeklitepe'de karşımıza çıkmakta! Bu, hiçbir şüpheye yer bırakmaksızın bir Ön-Türk sembolü olan Kün-Ay'dır. Yuvarlak ırk Güneş’in içinde kullanılmıştır. Bu şekilde Güneş’in aydınlığın kaynağı olduğu belirtilmiştir. Emel Esin'e göre günümüzdeki Türk bayrağında yer alan semboller Kün ve Ay sembolleridir. Çu Türkleri de bundan 3000 yıl kadar önce bayraklarında Kün-Ay sembolünü kullanmışlardır. Eğer, Emel Esin haklıysa Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bayrağının kökenini yine Türkiye Cumhuriyeti topraklarında fakat bundan tam 12 bin yıl öncesinde buluyoruz! Tarihin bir oyunu mu? Bu kanıtı, bundan 12 bin yıl önce Anadolu topraklarında Göbeklitepe'de bir Ön-Türk varlığının en büyük kanıtlarından biri olarak görüyorum.

Kaynak: Dünyanın ve Ön-Türklerin İlk Tapınağı: GÖBEKLİTEPE


Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black
bottom of page